Jag har tidigare skrivit om hur man kan låna eböcker till sin iPad eller iPhone. Biblioteken har ett bra sortiment med e-böcker som man kan låna via bibliotekens webtjänst elib.
Biblioteken är den bästa källan till aktuella böcker på Svenska, det finns dock andra vattenhål på nätet för den törstande bokmalen. Om man kan tänka sig att läsa böcker där upphovsrätten har gått ut (gamla böcker) och kanske till och med kan gå med på att läsa böckerna på engelska så är Projekt Gutenberg en nästan outsinlig källa med hisnande 38.000 fria e-böcker.
Sidan har omfattande sökmöjligheter men även användbara kategoriseringar, tex. bokhylla eller katalogöversikt. Listan Top 100 visar de mest hämtade böckerna för ett antal tidsperioder. Här hittar man typiskt många av litteraturens mer kända verk.
När du hittat en bok du vill läsa klickar du bara på länken till EPUB, då blir du tillfrågad hur du vill öppna den. Förslagsvis använder du Apples egen iBooks eller Bluefire Reader som även klarar bibliotekets drm-skydd.
Projekt Gutenberg har även en svensk syskonsida i form av Projekt Runeberg. Denna sida fokuserar på Nordisk litteratur men efter samma koncept som Projekt Gutenberg.