Låna bibliotekets ljudböcker i iPad eller iPhone


Jag har tidigare skrivit om hur man kan låna eböcker till sin iPad eller iPhone. Biblioteken har även ett bra  sortiment med ljudböcker som man kan låna via bibliotekens webtjänst elib. Tyvärr använder biblioteket en mediaspelare som är byggd med Flash och den tekniken stödjs som bekant inte av iPhone eller iPad, eftersom Apple har valt att inte bygga in stöd för det i iOs (operativsystemet i iPhone och iPad).

Det finns dock en väg runt detta. Ett företag som heter Skyfire Labs har utvecklat en webläsare med stöd för Flash som heter Skyfire.Det fungerar så att du får en flashbaserad video strömmad genom deras servrar och samtidigt konverteras den till ett videoformat som kan spelas av iPad eller iPhone. Denna tjänst fungerar även för bibliotekets mediaspelare, spelarens gränssnitt konverteras helt enkelt till en film!

Att lyssna på böcker på detta sätt fungerar bra men är inte utan begränsningar. Man kan inte trycka på knapparna på mediaspelaren från biblioteket eftersom den är konverterad till en film utan man får istället använda de vanliga kontrollerna då man spelar upp video för att pausa och starta. Det fungerar inte att snabbspola frammåt eller bakåt, men det är inte så stort problem då spelaren börjar där man var senast även om man lyssnar vidare från en annan iOs-enhet eller dator. Denna information sparas av bibliotekets mediaspelare.

Gör så här:
  1. Installera Skyfire för iPad eller iPhone.
  2. Öppna Skyfire och surfa till http://www.elib.se/bibliotek/ och välj ditt bibliotek (detta krävs för att ditt lånekortsnummer ska fungera)
  3. Ställ in Skyfire att ladda sidan som "desktop" (under kugghjulet)
  4. Spara sidan du kommit till som favorit i din webläsare. (ex. Norrbotten, Luleå http://www.elib.se/library/default.asp?lib=127 )
  5. Välj en ljudbok du vill höra, klicka på "Lyssna på boken" längst ner
  6. Mata in ditt lånekortsnummer och fyll i capthcha-orden, klicka sedan "hämta hem bok"
  7. Klicka på "Klicka här för att öppna boken i Elibs ljudboksspelare"
  8. Skyfire öppnar den flash-baserade mediespelaren och boken börjar spelas. 
  9. Kontrollerna på spelaren fungerar inte eftersom den blivit konverterad till en video, man får använda videokontrollerna för att pausa uppspelningen helt enkelt.
  10. Du kan låta sidan med boken vara kvar fast du stänger Skyfire så är det smidigt att lyssna vidare

PS. Vad jag kan förstå är detta sätt att lyssna på bibliotekets ljudböcker legalt och helt i sin ordning. Det enda hindret är att de valt en teknik (Flash player) som inte stödjs och det är detta hinder man kommer runt med den lösning jag beskrivit här. Bibliotekets sida om e-böcker och ljudböcker

Trevlig lyssning!